Talking about trustworthiness…Det där med trovärdighet…

Only in swedish 🙂Idag kunde man läsa ytterligare ett intressant inlägg i debatten om det svenska snuset och EU, vilket jag tidigare skrivit om här och här. Den här gången är det den kända folkhälsoforskaren Katrin Zytomierska som ingående beskriver hur ofarligt det egentligen är med snus.

Enligt henne finns det många fördelar med snus. Man kan snusa istället för att röka, man kan snusa när man är på en middag utan att behöva lämna rummet och det luktar inte illa.Tydligen bidrar även snuset, enligt mycket vag statistik, till att svenska män inte får cancer i bukspottskörteln. Sverige är också en stor exportör av musik, mode och film, och skulle också kunna vara det inom snus (är väl ingen annan som har någon direkt tillverkning där?). Sammantaget, som Katrin skriver, “Det låter väl som om snus borde vara en bra grej?”.

Opps, ser nu att jag råkade skriva fel i början… Katrin är, när allt kommer omkring, inte någon folkhälsoforskare, utan en bloggerska som också jobbar som PR-konsult. Dessutom ska hon snart, tillsammans med sin man Bingo Rimér, släppa en bok som heter “Snusboken”. Swedish Match (Sveriges absolut största snustillverkare, om någon missat det)har bidragit med “informationsmaterial” och intervjuer.

Så var det med den trovärdigheten 🙂

Dessutom framställer hon det som ett problem att folk tycker att det är äckligt med tjejer som snusar. Eftersom det är fler tjejer en killar som börjar röka, och snus är mycket bättre än rökning, så borde dessa tjejer snusa istället.

Men allvarligt talat, det är väl ett oändligt mycket större problem att folk, och då framför allt tjejer, börjar med nikotin från första början? Andelen tjejer som röker lär ha ökat på senare år, och det är väl framför allt där åtgärder borde göras?

Där kan jag dock delvis hålla med Katrin lite. Man ser inte speciellt positivt på tjejer som snusar. Men då med tillägget att det gäller precis lika för killar. Och för rökning…

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.