It can only be better!Nu kan det bara bli bättre!

Wont translate this. Probably only intresting for swedes 🙂Idag fattade Sveriges riksdag beslut om att ytterligare uppluckring av reglerna för när polisen ska kunna begära ut abbonemangsuppgifter från internetleverantörer. Tidigare har det krävts att det skulle ha gällt något brott som kunnat leda till 2 års fängelse. Nu räcker det med böter.

Jag vet inte, det kanske inte är så farligt egentligen? Kan inte riktigt sätta fingret på vad, men någonting känns obehagligt med detta. En del i den nya lagändringen är däremot direkt otäck, nämligen att

“Det blir också möjligt för polis och brottsbekämpande myndigheter att utföra hemlig övervakning utan att det finns en skäligen misstänkt person. Förutsättningen är att det gäller brott som ger minst två års fängelse. Tillstånd ska ges av domstol.”

För mig som juridisk lekman låter det där mer än lovligt luddigt, i princip som att man kan få tillstånd att övervaka vem som helst för, ja, vadå?

Man blir dessutom inte lugnare när man läser hur t ex moderaten Ewa Thalén motiverar förslaget:

“Det handlar om att lösa grova brott mot enskilda personer. Det kan handla om hot, förföljelse, förtal eller vuxna som söker upp unga i sexuellt syfte. Det är grovt integritetskränkande brott, men de flesta av brotten har böter i straffskalan, som gör att polisen inte kan få ut abonnemangsuppgifterna. Det tycker vi är fel, sade hon.”

Nu tror jag rent allmänt inte på att högre straff ger lägre brottslighet, men visst verkar det märkligt att t ex hot, förföljelse samt grooming (vuxna som söker upp unga i sexuella syften) enbart skulle ge böter. Lösningen här borde kanske i så fall att höja dessa något snäpp på straffskalan istället?

Att anonyma förtal skulle vara något reellt problem låter inte helt rimligt tycker jag, men det kanske det är?

Hursomhelst, för att anknyta till rubriken. Det kan säkert bli ännu sämre, men det känns inte som några bra lagar dom hittar på. Kanske boken “1984” borde vara obligatorisk läsning med efterföljande förhör när man ska bli riksdagsledamot? Ja, jag vet, alla jämförelser med “1984” börjar bli ganska tjatiga egentligen, men tyvärr bara mer och mer relevanta.

#Computer Sweden, #Svd, #SR, #SVT, #Aftonbladet, #GP

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.