Swedish “sell used stuff”-fraudNy Blocket-bluff

Just telling about a fraud on a swedish site for used stuff, and how to avoid it. Aftonbladet har redan skrivit om detta, men det är väl bättre att ha kunskapen så utspridd som möjligt. Det handlar alltså om att man, efter att ha lagt ut en eller flera annonser på Blocket, får ett sms med texten:

“Min syster är intresserad av att köpa ditt objekt, vänligen maila länken från Blocket till henne E-postadress: annamaria19791@gmail.com Tack!”

Om man mailar adressen, så får man snart ett mail som ser ut att komma från Blocket med innehållet:

“Vi har uppmärksammat att ditt kort, vid din senaste transaktion, debiterades med ett extra belopp på 40,0 SEK. För att få tillbaka detta belopp ber vi dig klicka på följande länk och åter mata in de betalningsuppgifter som använts vid transaktionen.”

Följer man länken som kommer med det mailet kommer man till en sidan som också verkar vara Blocket, där man ombeds mata in sina person-och konto-uppgifter. Och vipps har bedragarna kommit över dina konto-uppgifter.

Alltså, det enklaste är att helt sonika ignorera sms:et. Har man däremot gått så långt att man fått mailet och knappat in konto-uppgifterna på bluff-sidan, så bör man omedelbart kontakta sin bank och spärra kontot.

Så här såg det ut när en kompis till mig fick sms:et:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.